About



Noel Baba , Aslında Zencidir.




Onu hepimiz bir Hristiyan geleneği olarak biliriz fakat kendisi aslında bir İskandinav geleneğidir. İskandinav ülkesinde eğer uslu birer çocuk olursanız kuzeyden yani kutuplardan; yaşlı, sakallı, tombul ve kalın giyinmiş bir adamın uslu bir çocuk onların evlerine oyuncak bıraktığına inanılır. Ev derken Eskimo evleri. Yarı top biçiminde, eve girişler çatı tarafından .(yabani hayvanların eve girmesini engellemek için ) Yani kısaca Noel baba bir Hristiyan geleneği değildir. Bizde de bu durum vardır; Aksakallı Dede. İyi insanların rüyalarına girerek onlara iyi şeylerden bahsedip. Piyango sonuçlarını söylüyor.

Neyse konumuza dönecek olursak; bu iyi kalpli adam, nasıl bir dini motif veya gelenek oldu?
Eğer iyi bir tarihçi iseniz, geçmiş dönemlerde asla böyle bir kutlama görmemişsinizdir. Bu adamın hayatı Amerika ile değişiyor. Amerika keşfedilince, kıtaya göçler yaşanıyor ve bu göç edenler arasında İskandinavlar ve küçük bir hikâyeleri var. Fakat bir sorun var hikâyede ev kapısı yukarıda fakat Amerika’da aşağıda. Yukarıda olan tek şey ise baca. Yabancılar bunu bilmedikleri için kapı yerine baca figürü yerleştiriyorlar. Noel baba Amerika’da sevilen ve sayılan karakter haline geliyor. Bunun üzerine Clement Clarke Moore bir şiirinde onu konu ediniyor ve onun hakkında şu sözleri yazıyor;

Gözleri nasıl da parlar
Gamzeleri ne kadar şen
Yanakları güle benzer, burnu ise kiraza
Geniş yüzüyle kahkaha attığında
Hop hop oynar yuvarlacık göbeği
Tombul ve tıknazdır
Yaşlı, neşeli bir cin gibi
Ve ben onu gördüğümde gülmekten alamam kendimi


Ve Noel babanın şekilleri bu şiir ile kesinlik kazanmıştır.ve bu betimleme ele alınarak Harpers Weekly gazetesinde Thomas Nast tarıfından çizime dönüştürülür.



O yıllarda Amerika iç savaşı vardır. Güneyliler köleliğin kalkmamasını kuzeyliler ise kalkmasını istiyor. Güneyliler kalkmamasını istemesinin nedeni; ülkede güneyde yer alan tarlalarda ucuza bu köleleri çalıştırıp iyi para kazanıyorlardı eğer kölelik kalkarsa para da azalır demektir bu. Dikkat ederseniz Noel baba yukarıda zenci bir karakterdir yani bu savaşta kuzeyliler tarafında köleliğin kalkması için çalışır. Eğer biraz daha detaylı bakarsanız Noel babanın elindeki kullanın güneylilerin lideri Jefferson Davis olduğunu göreceksiniz

 Yani güneylilerle alay etmektedir. Ve kuzeyliler savaşı kazanır  ve kölelik kalkar.Noel baba artık köleler için büyük bir karakter haline gelir. Noel baba , Bayram ve mutlu günler ile eşleşir dünya da ezilenlerin yanında yer alarak çocuklara hediye dağıtmaya devam eder.


Noel Baba , Aslında Zencidir. Noel Baba , Aslında Zencidir. Reviewed by Unknown on Mayıs 17, 2018 Rating: 5

İlgili Yayınlar (Sayı: 9)

Facebook